Európai Szociális Alap, felső banner

Hírek - archívum /

Beszámoló a szarvaskendi böllérversenyről

EMLÉKEZTETŐ

2014. 03. 01. II. Szarvaskendi Nemzetközi Böllérverseny és Gasztronómiai Fesztivál

Helyszín:  Szarvaskend, Szabó tanya

Beszámoló a rendezvényről:

A II. Szarvaskendi Nemzetközi Böllérverseny és Gasztronómiai Fesztivál a Vasi-hegyhát mindennapjait hivatott szemünk elé tárni és életben tartani annak szellemiségét. Hazai illatok, ízek, zene, tánc, gyermekprogramok és nem utolsó sorban kézműves vásár várta az ide ellátogatókat. Közel 20 csapat indult a böllérversenyen, melyek asztalánál ingyenesen kóstolhattak az idelátogatók az ínyencségekből. Nemcsak a disznótorost, de a helyi pálinkafőzdék választékát is ingyen kóstolhatták.

Lukácsháza Község Önkormányzata az UTIRO LEADER Egyesülettel karöltve vett részt a II. Szarvaskendi Böllérversenyen. Kora reggel (7.00) láttak hozzá a csapatok a disznók levágásához, bontásához. A disznóölés után húsz település csapata látott neki saját receptek alapján a hús feldolgozásának.  Minden csapat nagyon készült, vidékének jellegzetes tárgyait, termékeit is hozta, hogy sátrát színesítse, karakterét megmutassa.

Délben, a fesztivál megnyitóján részt vett V. Németh Zsolt, aki a disznóölés hagyományának éltetését hangsúlyozta, annak szerepét a mindennapokban. A meghívott vendégeket közt volt Warvasovszky Tihamér az Állami Számvevőszék alelnöke, Kovács Ferenc megyei elnök, aki tájékoztatta a megjelenteket, hogy Stájerország és Vas megye összefogásával jött létre a Natur-Kulinárium program, melyre pályáztak és komoly forrásokat nyertek. Így másodszor valósulhatott meg ez a fesztivál Szarvadkenden.

A zsűritagok (Kovács Ferenc, a zsűri elnöke, Dr. Horváth János, Dr. Lakner János, Wagner László, Horváth Sándor, Johann Zsifkovics) tíz szempontot figyelembe véve pontozta a csapatokat. Számított a csapat megjelenése, a fogópálinka minősége, az ölési technika, valamint a pörzsölés minősége is. Figyelték ezeken kívül a bontást, a tisztaságot, értékes pontokat lehetett begyűjteni a feldolgozással, a füstölésre előkészített termékek minőségével. Természetesen a zsűri kóstolt is: pontozták az ízletességet, és nem utolsó sorban külön figyelmet kapott a bíráktól a környezettudatos hulladékkezelés is.

Kora délután a falu Fő utcáján már gyülekezett a "násznép", hiszen itt kérték ki Lujzát a lányos háztól Lógatós Lajoskának, és innen indult a rönkhúzás. Vidám cigányzenével, énekléssel vonult a menet a Szabó Tanyáig, közben természetesen nem maradhatott el néhány ház előtt az "itatás" sem. A falubeliek teával, borral, pálinkával és aprósüteménnyel kínálták a díszes kompániát. A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes táncosai - akik aktív résztvevői voltak az eseménynek - ilyenkor sem pihentek, a zenészek pedig húzták nekik a talpalávalót. A Szabó Tanyára érkezve ősi szokás szerint megtartották a bolondesküvőt. Az esketés után elcsattant az első hitvesi csók, másodjára még a csokrot is sikerült eldobni - mely először a sátorponyváról "visszapattant" -, és kezdődhetett a tánc. Ahogy a rönkhúzáson, úgy a bolondesküvőn sem maradt el a menyasszonyrablás, de szerencsére Lujza visszakerült hites urához. 

17 óra tájékán került sor az eredményhirdetésre, ahol is fény derült csapatunk teljesítményére.

Eredmények:    1. Lukácsháza, 2. Döröske, 3. Szarvaskend

A hatalmas örömmel töltötte el a csapatot a titkon remélt siker. Virág János Lukácsháza Község polgármestere vette át az első helyezettnek járó díjazást, a kupát. A rendezvény jó hangulatban telt, mind a résztvevők, mind a látogatók részéről.

 

Gyöngyösfalu, 2014.március 03.

 

                                                                                                                             Bolfán Csaba sk.

                                                                                                                                      elnök

                                                                                                       UTIRO LEADER Egyesület Egyesülete